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Valentinas-Kochbuch.de – kochen, essen, glücklich sein | May 1, 2017

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Rezept von David Lebovitz: Pommes frites aus dem Ofen

Rezept von David Lebovitz: Pommes frites aus dem Ofen

My Paris Kitchen: Recipes and Stories
David Lebovitz, Fotos Ed Anderson
Ten Speed Press (2014)

Ja, ja, ja! Ja zum Thymian, ja zu dem rustikalen Touch, etwas Schale an der Kartoffel zu lassen, ja zum Backen im Ofen. Man muss nur früh genug anfangen, da die Kartoffeln 1 Std. gewässert werden und eine knappe Stunde im Ofen braten, ansonsten ist dies Rezept ein Kinderspiel. Statt „nonstick cooking spray“ zu verwenden, habe ich ein Blatt Backpapier auf mein Blech getan. Hat wunderbar funktioniert. Annick

ORIGINALREZEPT von David Lebovitz: French fries – Frites / Pommes frites aus dem Ofen*
Serves 4 to 6 / Für 4-6 Personen

Although they didn’t invent them (the Belgians did), the French love French fries. Such is their devotion that after I attempted to make them at home in a large pot of oil on the stove without a lot of success (and making a big mess), a French friend told me every- one in France has a deep-fryer at home. He was surprised when I told him that home fryers weren’t so popular in America, which he thought was odd, considering how well known Americans are for liking deep-fried foods.

Equally hard to believe is that good fries in Paris are not necessarily a given. I was once so discouraged by getting yet another plate of soggy frites that I tied them in knots and left them on my plate, which was whisked away after I ate everything else without a word from the waiter. When I asked a restaurant owner why the fries served at his place were so soft, he said, „I used to make them crispy, but too many customers complained.“ Yowza. Who could complain about crisp fries?
At home, crisp fries were eluding me as well, until I switched to oven-baked fries, which are simple to make and a lot less messy. Soaking them in cold water allows them to brown up nicely in the oven and they get extra crispy on the outside. I toss in a big handful of sage leaves and some thyme sprigs-the sage leaves get crackly-crisp with the fries and they’re quite tasty to crunch on, and the thyme adds an additional bit of savory flavor. Any russet potato will make good baked French fries. I leave some of the skin on, for a more handmade look.

Ingredients
Zutaten
3 pounds (1.3kg) potatoes
1,3 kg Kartoffeln
4 tablespoons olive oil
4 EL Olivenöl
2 teaspoons sea salt or kosher salt
2 TL Meersalz
Fresh herbs, such as a big handful of sage leaves, a few sprigs rosemary or thyme, or a mixture of them
Frische Kräuter, z. B. eine große Handvoll Salbeiblätter, einige Zweige Rosmarin oder Thymian, oder eine Mischung aus allem

 

Preparation / Zubereitung
1. Peel the potatoes, leaving on a few strips of skin as you go. Cut the potatoes into 1/3-inch-thick (1cm) slices. Lay the slices on a cutting board and slice them into 1/3-inch-wide (1cm) sticks. Put them in a large bowl with very cold, lightly salted water, and let them sit for 1 hour.

Die Kartoffeln schälen, dabei einige Streifen Schale übrig lassen. Die Kartoffeln zunächst in 1 cm dicke Scheiben, dann in 1 cm breite Streifen schneiden. In einer großen Schüssel mit kaltem, leicht gesalzenem Wasser bedecken und 1 Stunde ruhen lassen.

2. Preheat the oven to 400°F (200°C).

Den Ofen auf 200 °C vorheizen.

3. Drain the potatoes and lay them on a kitchen towel. Rub them with the towel to dry them very well. Spray two baking sheets with nonstick cooking spray. Place the potatoes on the baking sheets. Dribble the olive oil over the potatoes and sprinkle with l teaspoon of the salt. Add the fresh herbs and mix everything together with your hands. Spread the potato sticks out in a single layer on each baking sheet.

Die Kartoffeln abgießen und mit Hilfe eines Küchentuchs möglichst trocken reiben. Zwei Backbleche mit Antihaftspray besprühen (oder Backpapier verwenden, s. Anmerkung der Rezensentin oben) und die Kartoffeln auf den Blechen verteilen. Mit etwas Olivenöl beträufeln und mit je 1 TL Salz bestreuen. Die frischen Kräuter zugeben und alles gründlich mit den Händen vermischen.

4. Bake for 45 to 50 minutes, rotating the pans from front to back and top to bottom midway during baking. As they bake, stir the potatoes several times so they cook evenly. Once the fries are golden brown and crispy, remove the pans from the oven and serve.

Im Ofen 45-50 Minuten backen, dabei die Bleche nach der Hälfte der Zeit einmal drehen. Die Kartoffeln während des Backens immer mal wieder wenden, sodass sie gleichmäßig garen. Wenn sie eine schöne, goldene Farbe haben und knusprig sind, aus dem Ofen holen und servieren.

 

*Auf Wunsch einiger Leser werden künftig englischsprachige Rezepte übersetzt erscheinen. Dabei wird es immer kniffelige Fragen geben wie z. B. insbesondere bei Milchprodukten, die länderspezifisch sind. Wir geben hier unser Bestes, aber bitte nachsichtig sein. K.H.

 

Zur Kochbuch-Rezension mit weiteren Rezepten:

Geschrieben im Oktober 2014